Karkówka na trzy sposoby
Sezonowe dania są najzdrowsze i takie smaczne! Wykorzystaj więc królujące o tej porze warzywa oraz grzyby. Połącz je z soczystą wieprzowiną oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie i pysznie, że palce lizać!
Dyniowy gulasz na białym winie
Sposób przygotowania
1. Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha, potem pokrój w kostkę. Mięso opórsz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Czosnek obierz, posiekaj.
2. Dynię rozetnij, usuń pestki oraz włókna. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, skórkę ponacinaj, sparz we wrzątku.
3. Sparzone pomidory obierz, oczyść, zmiksuj. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Wlej bulion i wino. Dodaj listki laurowe i ziele. Duś przez 1 godzinę i 20 minut.
4. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodaj dynię i zmiksowane pomidory. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Steki siekane z papryką
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, potnij w kosteczkę. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Mięso opłucz, osusz, posiekaj bardzo drobno nożem. Do posiekanego mięsa dodaj połowę cebuli i kawałeczki papryki. Dołóż majonez oraz jajka. Masę przypraw na pikantnie solą,pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim steki z obu stron. Zdejmij, trzymaj w cieple.
2. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim resztę cebuli. Wrzuć pieczarki. Smaż je 5 minut. Grzyby zalej przecierem pomidorowym. Sos przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zagotuj. Do sosu włóż kotlecki. Duś je 20-25 minut. Danie udekoruj listkami natki.
Zrazy z podgrzybkami
Sposób przygotowania
1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij na 6 plasterków. Rozbij je tłuczkiem. Przyprawy do mięsa wymieszaj i oprósz nimi płaty karkówki. Odłóż je na bok. Grzyby oczyść, opłucz, osusz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby oraz marchewkę. Smaż razem ok. 15 minut na małym płomieniu. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz utłuczonymi jagodami jałowca. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z tartą bułką.
2. Na każdym płacie karkówki rozsmaruj porcję nadzienia. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrazy oprósz mąką. Obsmaż na 2 łyżkach oleju. Podlej 2 szkl. wrzątku. Duś ok. 1 godziny. Pod