Karkówka na trzy sposoby
Sezonowe dania są najzdrowsze i takie smaczne! Wykorzystaj więc królujące o tej porze warzywa oraz grzyby. Połącz je z soczystą wieprzowiną oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie i pysznie, że palce lizać!

Dyniowy gulasz na białym winie
Składniki
- 80 dag karkówki
- 1 mała dynia
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. bulionu
- 4–5 pomidorów
- 1/3 szkl. białego wina
- 4 łyżki śmietany
- 18-proc.
- 1/2 łyżki mąki
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- sól l pieprz
- 2 listki laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1. Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha, potem pokrój w kostkę. Mięso opórsz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Czosnek obierz, posiekaj. 2. Dynię rozetnij, usuń pestki oraz włókna. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, skórkę ponacinaj, sparz we wrzątku. 3. Sparzone pomidory obierz, oczyść, zmiksuj. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Wlej bulion i wino. Dodaj listki laurowe i ziele. Duś przez 1 godzinę i 20 minut. 4. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodaj dynię i zmiksowane pomidory. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Steki siekane z papryką

Składniki
- 80 dag karkówki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 60 dag pieczarek
- 2 i 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- natka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, potnij w kosteczkę. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Mięso opłucz, osusz, posiekaj bardzo drobno nożem. Do posiekanego mięsa dodaj połowę cebuli i kawałeczki papryki. Dołóż majonez oraz jajka. Masę przypraw na pikantnie solą,pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim steki z obu stron. Zdejmij, trzymaj w cieple. 2. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim resztę cebuli. Wrzuć pieczarki. Smaż je 5 minut. Grzyby zalej przecierem pomidorowym. Sos przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zagotuj. Do sosu włóż kotlecki. Duś je 20-25 minut. Danie udekoruj listkami natki.
Zrazy z podgrzybkami

Składniki
- 80 dag karkówki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i kminku
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- farsz
- 50 dag podgrzybków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 5 jagód jałowca
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij na 6 plasterków. Rozbij je tłuczkiem. Przyprawy do mięsa wymieszaj i oprósz nimi płaty karkówki. Odłóż je na bok. Grzyby oczyść, opłucz, osusz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby oraz marchewkę. Smaż razem ok. 15 minut na małym płomieniu. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz utłuczonymi jagodami jałowca. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z tartą bułką. 2. Na każdym płacie karkówki rozsmaruj porcję nadzienia. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrazy oprósz mąką. Obsmaż na 2 łyżkach oleju. Podlej 2 szkl. wrzątku. Duś ok. 1 godziny. Pod