Reklama

Reklama

Karkówka na trzy sposoby

Sezonowe dania są najzdrowsze i takie smaczne! Wykorzystaj więc królujące o tej porze warzywa oraz grzyby. Połącz je z soczystą wieprzowiną oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie i pysznie, że palce lizać!

Dyniowy gulasz na białym winie

Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 1 mała dynia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 4–5 pomidorów
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 4 łyżki śmietany
  • 18-proc.
  • 1/2 łyżki mąki
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól l pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania

1. Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha, potem pokrój w kostkę. Mięso opórsz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. Dynię rozetnij, usuń pestki oraz włókna. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, skórkę ponacinaj, sparz we wrzątku. 

3. Sparzone pomidory obierz, oczyść, zmiksuj. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Wlej bulion i wino. Dodaj listki laurowe i ziele. Duś przez 1 godzinę i 20 minut. 

4. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodaj dynię i zmiksowane pomidory. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.  

Reklama

Steki siekane z papryką

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 60 dag pieczarek
  • 2 i 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, potnij w kosteczkę. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Mięso opłucz, osusz, posiekaj bardzo drobno nożem. Do posiekanego mięsa dodaj połowę cebuli i kawałeczki papryki. Dołóż majonez oraz jajka. Masę przypraw na pikantnie solą,pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 małych kotlecików. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim steki z obu stron. Zdejmij, trzymaj w cieple. 

2. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim resztę cebuli. Wrzuć pieczarki. Smaż je 5 minut. Grzyby zalej przecierem pomidorowym. Sos przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zagotuj. Do sosu włóż kotlecki. Duś je 20-25 minut. Danie udekoruj listkami natki. 


Zrazy z podgrzybkami

Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i kminku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki

Składniki - farsz

  • 50 dag podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jagód jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Karkówkę opłucz, osusz, potnij na 6 plasterków. Rozbij je tłuczkiem. Przyprawy do mięsa wymieszaj i oprósz nimi płaty karkówki. Odłóż je na bok. Grzyby oczyść, opłucz, osusz, grubo zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby oraz marchewkę. Smaż razem ok. 15 minut na małym płomieniu. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz utłuczonymi jagodami jałowca. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z tartą bułką. 

2. Na każdym płacie karkówki rozsmaruj porcję nadzienia. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Zrazy oprósz mąką. Obsmaż na 2 łyżkach oleju. Podlej 2 szkl. wrzątku. Duś ok. 1 godziny. Pod 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy