Reklama

Reklama

Karkówka na trzy sposoby

Sezonowe dania są najzdrowsze i takie smaczne! Wykorzystaj więc królujące o tej porze warzywa oraz grzyby. Połącz je z soczystą wieprzowiną oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie i pysznie, że palce lizać!

Dyniowy gulasz na białym winie

Składniki

  • 80 dag karkówki
  • 1 mała dynia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. bulionu
  • 4–5 pomidorów
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 4 łyżki śmietany
  • 18-proc.
  • 1/2 łyżki mąki
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól l pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania

1. Karkówkę umyj, wytrzyj do sucha, potem pokrój w kostkę. Mięso opórsz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. Dynię rozetnij, usuń pestki oraz włókna. Miąższ odetnij od skóry i pokrój go w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, skórkę ponacinaj, sparz we wrzątku. 

3. Sparzone pomidory obierz, oczyść, zmiksuj. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Wlej bulion i wino. Dodaj listki laurowe i ziele. Duś przez 1 godzinę i 20 minut. 

4. Ok. 15 minut przed końcem duszenia dodaj dynię i zmiksowane pomidory. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do gulaszu. Ponownie zagotuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje