Karkówka w dwóch marynatach
Przepis na doskonałą karkówkę z grilla.

Składniki dla 4-6 osób:
- 6 kotletów z karkówki (po ok. 150 g), - 1 łyżki średnioostrej musztardy, - 125 g śmietany, - 3 łyżki octu winnego (białego), - 2 cebule, - 2 gałązki tymianku, - 4 łyżki octu winnego (czerwonego), - 6 dużych ziemniaków (po ok. 225 g), - 1 słoik (370 ml. 210 g) czerwonej smażonej papryki, - 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu, - sól, - pieprz, - 1-2 łyżki oleju, - 600 g kwaśna śmietanka, - pietruszka i cytryna do dekoracji, - folia aluminiowa
Przygotowanie:
Steki umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać ze śmietaną i ocetem winnym. 3 kotlety natrzeć tą marynatą. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Tymianek umyć, posiekać i zmieszać z cebulą, dodać ocet winny, wymieszać i marynować pozostałe kotlety (przez minimum 30 minut). Umyte ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec w nagrzanym piekarniku (200 st.C). Na dip: drobno pokroić smażoną paprykę ze słoika. Wymieszać z pieprzem. Cebulę z kotletów odłożyć na bok. Wszystkie kotlety piec na rozgrzanym grillu obracając przez 12-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę podsmażyć na gorącym oleju na złoty kolor i nałożyć na usmażone kotlety. Ziemniaki wyjąć z folii i obrać ze skórki. Kwaśną śmietankę i mieszankę papryki i pieprzu można albo wymieszać albo nakładać osobno, porcjami na talerz. Dekorować plasterkami cytryny, podawać z ziemniaczkami przybranymi pozostałą papryką. Czas przygotowania 90 minut Jedna porcja zawiera 2890 kJ/690 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!