Karkówka z pomarańczami

Kruche i soczyste mięso skąpane w aromacie pomarańczy. Koło tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni!

Karkówka z pomarańczami
Karkówka z pomarańczami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz starannie, włóż do miski. Przygotuj marynatę z przeciśniętego przez praskę lub obranego i posiekanego czosnku, musztardy, skórki i soku z jednej cytryny. Składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i paprykami.

2. Mięso posmaruj przygotowaną marynatą, obłóż gałązkami rozmarynu. Przykryj, odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie usuń rozmaryn. Pozostałe pomarańcze sparz, pokrój w plasterki. Zamarynowane mięso ponacinaj z wierzchu. W nacięcia włóż plastry owoców.

3. Schab umieść w rękawie do pieczenia, podlej bulionem warzywnym. Piecz 70 min w 180°C. Rozetnij rękaw, dopiekaj 20 min.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas