Karmelowa rozpusta

Pyszna i słodka tarta - w sam raz na jesienne wieczory. Gwarantujemy, że szybko cię urzeknie.

Karmelowa rozpusta
Karmelowa rozpusta123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrami oraz z solą. Posiekaj z pokrojonym masłem. Zagnieć ciasto, dodając roztrzepane jajko. Ciastem wylep foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na min. 45 minut.

2. Gruszki umyj i cieniutko obierz. Przekrój wzdłuż na połowy. Małą łyżeczką wytnij ostrożnie gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić całej gruszki. Zagotuj w płaskim garnku niecały litr wody. Wlej sok z pomarańczy i obgotuj przez  5 minut gruszki. Odcedź na sitku.

3. Karmel: zagotuj wodę z cukrem - ważne, by masy nie mieszać i gotować ją na malutkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i ściemnieje. Wtedy, już mieszając, wlej powoli śmietankę. Dodaj miód i masło. Zdejmij z ognia i wymieszaj, by nie było grudek.

4. Ciasto podpiecz w 190 st. przez 10 minut. Na podpieczonym, gorącym cieście rozłóż gruszki rozcięciem do góry. Polej je karmelem. Zapiecz w 200 st. przez ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i od razu posyp orzechami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas