Reklama

Reklama

Karmelowa rozpusta

Pyszna i słodka tarta - w sam raz na jesienne wieczory. Gwarantujemy, że szybko cię urzeknie.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 4 gruszki
  • 1,3 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 1/4 pomarańczy
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • szczypta soli

Składniki - karmel:

  • 1,2 szkl. drobnego cukru
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szkl. wody

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrami oraz z solą. Posiekaj z pokrojonym masłem. Zagnieć ciasto, dodając roztrzepane jajko. Ciastem wylep foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na min. 45 minut.

Reklama

2. Gruszki umyj i cieniutko obierz. Przekrój wzdłuż na połowy. Małą łyżeczką wytnij ostrożnie gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić całej gruszki. Zagotuj w płaskim garnku niecały litr wody. Wlej sok z pomarańczy i obgotuj przez  5 minut gruszki. Odcedź na sitku.

3. Karmel: zagotuj wodę z cukrem - ważne, by masy nie mieszać i gotować ją na malutkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i ściemnieje. Wtedy, już mieszając, wlej powoli śmietankę. Dodaj miód i masło. Zdejmij z ognia i wymieszaj, by nie było grudek.

4. Ciasto podpiecz w 190 st. przez 10 minut. Na podpieczonym, gorącym cieście rozłóż gruszki rozcięciem do góry. Polej je karmelem. Zapiecz w 200 st. przez ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i od razu posyp orzechami.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje