Karmelowe pierożki z orzechami
W aromatycznym sosie.

Składniki:
- 5 łyżek cukru, - 80 g suszonych pomidorów, - 2 łyżki orzeszków ziemnych, - 1 łyżka migdałów w płatkach, - 1 łyżka orzechów laskowych, - 200 g mielonego białego sera, - 2 ząbki czosnku, - 4 jaja, - 1 łyżka masła, - 1 pęczek świeżej bazylii, - 250 g mąki pszennej, - 1 rozmącone jajo, - 6 pomidorków koktajlowych, - 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc., - sól, pieprz, - oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę. 2. Do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 - 8 cm). 4. Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy. 5. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem. 6. Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek. 7. Usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli. 8. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię. 9. Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając. 10. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.