Karmelowe pierożki z orzechami
W aromatycznym sosie.
- 5 łyżek cukru,
- 80 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki orzeszków ziemnych,
- 1 łyżka migdałów w płatkach,
- 1 łyżka orzechów laskowych,
- 200 g mielonego białego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jaja,
- 1 łyżka masła,
- 1 pęczek świeżej bazylii,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 rozmącone jajo,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. W garnku przyrumieniamy cukier na złoty karmel, dodajemy wodę.
2. Do miski wsypujemy mąkę, 2 jaja i ostudzony karmel; wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i kroimy w szerokie paski (ok. 6 - 8 cm).
4. Siekamy orzechy laskowe i ziemne, dodajemy migdały, wrzucamy do mielonego sera, dodając posiekaną bazylię, 1 żółtko i posiekany czosnek; solimy, pieprzymy, wszystko mieszamy.
5. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajem.
6. Z farszu formujemy kulki i kładziemy na pasku co 6 cm, na to nakładamy drugi pasek.
7. Usuwamy dłonią nadmiar powietrza wokół kulek farszu, brzegi ściskamy i wycinamy trójkąty ravioli.
8. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez 3 minuty od wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
9. Czosnek kroimy w plasterki, suszone pomidory siekamy, wrzucamy razem na patelnię. Dolewamy olej z pomidorów, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i masło, redukujemy sos stale mieszając.
10. Ugotowane ravioli odcedzamy i przerzucamy do sosu, dodajemy posiekaną bazylię; podajemy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.