Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską

Halloween to jedno z tych świąt, które Amerykanie obchodzą bardzo hucznie. Jedną z najbardziej pielęgnowanych tradycji tego dnia jest znana dla większości zabawa "cukierek albo psikus". Zwyczaj zbierania przez dzieci słodyczy na Halloween coraz większą popularność zdobywa także w Polsce. Aby wprowadzić najmłodszych w nastrój tego święta warto mieć w zapasie łakocie.

Składniki - spód

  • 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
  • 50 g Śliwek Kalifornijskich
  • 40 g prażonych orzechów laskowych
  • Szczypta soli himalajskiej

Składniki - masa

  • 70 g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Porcja solonego karmelu
  • 450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 300 g śmietanki 36%

Składniki - solony karmel

  • 200g drobnego cukru (1 szklanka)
  • 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
  • Pół łyżeczki soli

Składniki - dekoracja (opcjonalnie)

  • Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
  • Kości z białej czekolady
  • Bezowe duchy
  • Nagrobki z ciasteczek
  • Ciasteczkowa ziemia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy. 

Reklama

Masa:

Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Solony karmel:

Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.

Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.

Dekoracja:

Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje