Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską
Halloween to jedno z tych świąt, które Amerykanie obchodzą bardzo hucznie. Jedną z najbardziej pielęgnowanych tradycji tego dnia jest znana dla większości zabawa "cukierek albo psikus". Zwyczaj zbierania przez dzieci słodyczy na Halloween coraz większą popularność zdobywa także w Polsce. Aby wprowadzić najmłodszych w nastrój tego święta warto mieć w zapasie łakocie.

Składniki
- spód
- 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
- 50 g Śliwek Kalifornijskich
- 40 g prażonych orzechów laskowych
- Szczypta soli himalajskiej
- masa
- 70 g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
- 4 łyżeczki żelatyny
- Porcja solonego karmelu
- 450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 300 g śmietanki 36%
- solony karmel
- 200g drobnego cukru (1 szklanka)
- 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
- Pół łyżeczki soli
- dekoracja (opcjonalnie)
- Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
- Kości z białej czekolady
- Bezowe duchy
- Nagrobki z ciasteczek
- Ciasteczkowa ziemia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.
Masa:
Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.Solony karmel:
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.
Dekoracja:
Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.