Karmelowy popcorn

Słodka wersja popularnej przekąski.

Karmelowy popcorn
Karmelowy popcorn123RF/PICSEL

Składniki:

  • 190 g popcornu
  • 3 łyżki oleju  roślinnego
  • 150 g  masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 90 g miodu

Przygotowanie:

1. Rozgrzej w garnku olej i dodaj ziarna popcornu. Trzymaj na średnim gazie pod przykryciem. Kiedy usłyszysz, że popcorn zaczyna strzelać, potrząśnij patelnią. Gotowy przełóż do miski. Wyrzuć ziarna, które się nie otworzyły.

2. Umieść masło, cukier, miód w garnku i gotuj, aż się rozpuszczą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, by karmel miał ładny, złotawy kolor.

3. Polej ziarna karmelem i potrząśnij kilka razy miską, by sos pokrył równomiernie popcorn. Przełóż na papier i poczekaj, aż wystygnie.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas