Karmelowy popcorn
Słodka wersja popularnej przekąski.
Składniki:
- 190 g popcornu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 150 g masła
- szklanka brązowego cukru
- 90 g miodu
Przygotowanie:
1. Rozgrzej w garnku olej i dodaj ziarna popcornu. Trzymaj na średnim gazie pod przykryciem. Kiedy usłyszysz, że popcorn zaczyna strzelać, potrząśnij patelnią. Gotowy przełóż do miski. Wyrzuć ziarna, które się nie otworzyły.
2. Umieść masło, cukier, miód w garnku i gotuj, aż się rozpuszczą. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, by karmel miał ładny, złotawy kolor.
3. Polej ziarna karmelem i potrząśnij kilka razy miską, by sos pokrył równomiernie popcorn. Przełóż na papier i poczekaj, aż wystygnie.