Karmelowy torcik z bezą
Smakuje jak z najlepszej cukierni!

Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dag masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka
- skrobi ziemniaczanej
- krem
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- łyżka cukru pudru
- 25 dag serka mascarpone
- dodatkowo
- masa kajmakowa w puszce
Sposób przygotowania
1. Składniki na kruche ciasto połącz. Podziel na 3 części, każdą wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. 2. Białka z solą ubij na sztywno. Miksując, powoli wsypuj cukier. Pod koniec dodaj łyżeczkę skrobi. Wyłóż do formy. Piecz ok. 30 minut w temp. 130°C. 3 Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Zimny blat przełóż kremem i masą kajmakową. Przykryj 2. blatem i kolejno kremem, masą, 3. blatem oraz bezą. Dowolnie udekoruj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.