Reklama

Reklama

Karmelowy torcik z bezą

Smakuje jak z najlepszej cukierni!

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki - beza

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka
  • skrobi ziemniaczanej

Składniki - krem

  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • łyżka cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone

Składniki - dodatkowo

  • masa kajmakowa w puszce

Sposób przygotowania

1. Składniki na kruche ciasto połącz. Podziel na 3 części, każdą wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. 

2. Białka z solą ubij na sztywno. Miksując, powoli wsypuj cukier. Pod koniec dodaj łyżeczkę skrobi. Wyłóż do formy. Piecz ok. 30 minut w temp. 130°C. 3 Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Zimny blat przełóż kremem i masą kajmakową. Przykryj 2. blatem i kolejno kremem, masą, 3. blatem oraz bezą. Dowolnie udekoruj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje