Karnawałowe przekąski
Idealne na domówkę!

Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym
Składniki
- 4 gruszki
- około 60 g sera gorgonzola
- 8 orzechów włoskich
- 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
- 1 łyżka kakao np. DecoMorreno
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pestki granatu do ozdoby
- kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby
Sposób przygotowania
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.

Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi
Składniki
- 5 jajek
- 10 paluszków krabowych
- 2 średnie korniszony z chili np. Krakus
- 1/2 awokado
- 1 pęczek szczypioru
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jajka ugotować, ostudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Paluszki, korniszony oraz awokado również pokroić i połączyć z jajkiem. Dodać drobno posiekany szczypior. Doprawić majonezem, solą oraz pieprzem. Podawać w szklankach lub pucharkach.