Karpatka - przysłała Mieczysława

1 szklanka wody; pół kostki margaryny; 5 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 szklanka mąki; 500 ml mleka; 3 budynie waniliowe; 1 kostka masła lub margaryny; 1 szklanka cukru; 2 łyżki wódki; cukier puder do posypania

article cover
INTERIA.PL

Ciasto:

Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny. Do zagotowanego wywaru dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając, aby nie było grudek i jeszcze chwilę pogotować. Ostudzić, wbijać po jednym jajku , dokładnie mieszając (najlepiej mikserem). Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki, na osobnych blaszkach wysmarowanych margaryną. Piec ok.40 min. Upieczone ciasto powinno wyglądać jak "góry Karpaty".

Krem:

Budynie ugotować z połową litra mleka, dodając szklankę cukru. Po ostudzeniu dodać kostkę masła lub margaryny, dokładnie miksując mikserem. Na koniec dodać wódkę.

Tak przygotowany krem nałożyć na jeden placek i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas