Kartoflanka z bazylią
Składniki na 4 porcje: 1 kg młodych ziemniaków, pęczek bazylii, dwie młode marchewki, średnia cebula, 2 łyżki masła, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 2 pomidory, 15 dag ziołowego serka topionego, sól, czarny pieprz.
1. Bazylię opłucz, kilka listków zostaw w całości, a resztę grubo pokrój. Warzywa (oprócz pomidorów) obierz, opłucz. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewki w plasterki.
2. Masło rozgrzej w garnku. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa zalej bulionem. Przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj pod przykryciem 15 minut.
3. W tym czasie pomidory oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Zupę zmiksuj na gładko. Dodaj do niej serek i podgrzewaj, aż się rozpuści. Całość przypraw solą i pieprzem.
Rozlej do talerzy. Posyp kosteczkami pomidorów i udekoruj bazylią – posiekaną i całymi listkami.