Kąski duszone z chili

Kurczaka opłucz, osusz, pokrój na porcje.

Kąski duszone z chili
Kąski duszone z chiliPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oleju
  • po 200 ml białego wina oraz bulionu
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów
  • słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa
  • posiekana natka

Sposób przygotowania:


1. Kurczaka opłucz, osusz, pokrój na porcje. Oprósz je mąką. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Papryki oraz chili oczyść, pokrój na kawałki.

2. Olej rozgrzej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż kawałki mięsa, obsmaż je. Posyp solą i pieprzem. Dodaj papryki i chili. Podlej winem i bulionem. Duś ok. 35 minut. Pomidory rozgnieć. Dodaj do kurczaka ok. 10 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw na pikantnie. Posyp natką.

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas