Kąski duszone z chili
Kurczaka opłucz, osusz, pokrój na porcje.
Składniki na 6 porcji:
- 1 sprawiony kurczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oleju
- po 200 ml białego wina oraz bulionu
- 1 puszka (850 ml) pomidorów
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- mąka do oprószenia mięsa
- posiekana natka
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka opłucz, osusz, pokrój na porcje. Oprósz je mąką. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Papryki oraz chili oczyść, pokrój na kawałki.
2. Olej rozgrzej. Zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dołóż kawałki mięsa, obsmaż je. Posyp solą i pieprzem. Dodaj papryki i chili. Podlej winem i bulionem. Duś ok. 35 minut. Pomidory rozgnieć. Dodaj do kurczaka ok. 10 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw na pikantnie. Posyp natką.