Reklama

Reklama

Kąski w ostrym sosie

Pomysł na obiad dla osób preferujących ostre potrawy

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag mięsa z piersi kurczaka lub z indyka
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1/2 strączka papryczki chili
  • 4 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • olej kokosowy lub z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Paprykę umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 min paprykę i szalotki. Smaż 2-3 min,często mieszając, by składniki się nie przypaliły.

2. Chili oczyść z pestek,miąższ posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili,dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do mięsa, zmniejsz ogień i duś aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec wlej sok z limonki. Podgrzewaj,aż ilość sosu zredukuje się o połowę.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje