Kąski w ostrym sosie
Pomysł na obiad dla osób preferujących ostre potrawy
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Paprykę umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 min paprykę i szalotki. Smaż 2-3 min,często mieszając, by składniki się nie przypaliły.
2. Chili oczyść z pestek,miąższ posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili,dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do mięsa, zmniejsz ogień i duś aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec wlej sok z limonki. Podgrzewaj,aż ilość sosu zredukuje się o połowę.