Kąski w ostrym sosie
Pomysł na obiad dla osób preferujących ostre potrawy

Składniki
- 50 dag mięsa z piersi kurczaka lub z indyka
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1/2 strączka papryczki chili
- 4 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 szkl. mleka kokosowego
- szczypta mielonego imbiru
- olej kokosowy lub z pestek winogron
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Paprykę umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 min paprykę i szalotki. Smaż 2-3 min,często mieszając, by składniki się nie przypaliły.2. Chili oczyść z pestek,miąższ posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili,dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do mięsa, zmniejsz ogień i duś aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec wlej sok z limonki. Podgrzewaj,aż ilość sosu zredukuje się o połowę.