Kasza jaglana z buraczkami

Pyszna i sycąca!

Kasza z buraczkami
Kasza z buraczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w 180 st. Szalotki obierz, pokrój w plasterki. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, osącz. 

2. Rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj kaszę. Smaż 2 minuty, potem wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej posolonej wody. Duś razem 10 minut. Buraczki obierz i zetrzyj. Wrzuć do kaszy. Dolej jeszcze 1 szkl. wrzątku. Duś przez kolejne 10 minut. 

3. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i lubczykiem. Posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.

Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas