Kasza jaglana z buraczkami
Pyszna i sycąca!

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 2 czerwone buraki
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- lubczyk
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w 180 st. Szalotki obierz, pokrój w plasterki. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, osącz. 2. Rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej szalotki. Dodaj kaszę. Smaż 2 minuty, potem wlej 1 i 1/2 szkl. gorącej posolonej wody. Duś razem 10 minut. Buraczki obierz i zetrzyj. Wrzuć do kaszy. Dolej jeszcze 1 szkl. wrzątku. Duś przez kolejne 10 minut. 3. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miodem, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i lubczykiem. Posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.