Kasza jęczmienna z kurczakiem
Proste danie, które można urozmaicić na wiele sposobów.

Składniki
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1/2 papryki zielonej
- pierś z kurczaka ugotowana lub zgrillowana
- pęczek pietruszki
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
1. Ugotuj kaszę jęczmienną. Odcedź. Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki, paprykę w kostkę.
2. Wymieszaj kaszę z warzywami, dodaj kukurydzę, posiekaną natkę i pokrojonego w kostkę kurczaka.
3. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Możesz posypać odrobiną startego żółtego sera.
Nasza rada: możesz dodawać do kaszy dowolne warzywa, np. listki szpinaku, zielony lub kwaszony ogórek. Smaczna też będzie wzbogacona pokrojonym w kostkę jajkiem na twardo.