Kasza pęczak z warzywami
Kaszę możesz podać na zimno jako przystawkę

Składniki:
- szklanka kaszy pęczak
- 2 łyżeczki klarowanego masła
- 2 marchewki
- 4 łyżeczki orzechów włoskich posiekanych
- pietruszka
- kawałeczek selera
- jabłko
- łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie: 1 Kaszę opłucz, zalej dwiema szklankami wody, zagotuj, dodaj sól, gotuj jeszcze chwilę. Garnek przykryj, zawiń w gazetę i w koc. Odstaw na kilka godzin. Włoszczyznę obierz, zalej wodą i ugotuj z masłem i solą. Osącz, ostudź i pokrój w kostkę.
2 Kaszę przerzuć do miski, ostudź. Dodaj pokrojone warzywa, posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem. Kaszę z warzywami zalej sosem, wymieszaj.