Kasza z boczkiem i grzybami

Jednogarnkowe danie, które dostarczy cennych składników odżywczych, a przy okazji jest po prostu smaczne.

Podaj danie w kokilkach - będzie wyglądało bardziej elegancko
Podaj danie w kokilkach - będzie wyglądało bardziej elegancko123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Kaszę opłucz w zimnej wodzie. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli, zagotuj. Wsyp kaszę, wymieszaj, gotuj do miękkości lub po zagotowaniu przykryj wełnianym kocem i odstaw na kilka godzin.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej masło lub olej, dodaj boczek, cebulę, pokrojone grzyby, paprykę. Smaż 10 minut. Dodaj kaszę, tymianek, mieszaj i smaż jeszcze 10 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas