Kasze pyszne i lekkostrawne

Kasze to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii.

Maluchy mogą jadać m.in. kleiki i kaszki ryżowe oraz kukurydziane, kleik pszenny, a także mannę
Maluchy mogą jadać m.in. kleiki i kaszki ryżowe oraz kukurydziane, kleik pszenny, a także mannę123RF/PICSEL

Tradycyjne kasze, jak jaglana, gryczana czy kukurydziana, zawierają też białko, witaminy (m.in. z grupy B) i mikroelementy (jak magnez, potas czy żelazo).

Dlatego warto podawać je już dzieciom po 10.-12. miesiącu.

Wcześniej maluchy mogą jadać m.in. kleiki i kaszki ryżowe oraz kukurydziane, kleik pszenny, a także mannę.

Choć te drobne kasze nie zawierają tylu witamin co grubsze, warto serwować je maluchom, bo gwarantują, że dziecięcy brzuszek będzie pełen przez kilka godzin.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas