Kaszka na miarę potrzeb

Dobra dla niejadka, łasucha i alergika. Sprawdzi się nie tylko na kolację, ale i na deser. Oto pomysły, jak ją zaserwować.

kaszka
kaszka123RF/PICSEL
Odpowiednio przyrządzona będzie smakołykiem
Odpowiednio przyrządzona będzie smakołykiem123RF/PICSEL

Kaszki i kasze to zdrowe źródło energii dla najmłodszych. Zwierają one duże ilości węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniają cukier do krwi dziecka. Dzięki temu maluch przez co najmniej trzy godziny ma pod dostatkiem energii i czuje się syty.

W kaszach, zarówno tych dla niemowląt, jak i tradycyjnych, nie brak także witamin (np. z grupy B) i soli mineralnych (jak magnez, potas czy żelazo). Cennym składnikiem jest również błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i tym samym pomaga zapobiegać zaparciom.

Pierwsze kaszki, przeznaczone specjalnie dla niemowląt, można podawać dziecku już po 4.-6. miesiącu życia. Grubsze kasze, jak gryczaną czy jaglaną, najlepiej zacząć wprowadzać do menu malucha po 1. roku życia. Można je przyrządzić na wiele sposobów.

Wśród lekkostrawnych i pożywnych przysmaków z kasz każdy maluch znajdzie coś dla siebie - na obiadek, kolację czy deser.

Na szybką przekąskę

Gdy na przyrządzenie smakołyku dla malca masz tylko kilka minut, sięgnij po kuskus.

● Tę kaszkę możesz podać dziecku po 1. roku. Dwie, trzy łyżki przysmaku należy zalać wrzątkiem i zaczekać kilka minut, aż ziarenka napęcznieją. Później czas na dodatki. Kuskus możesz zaserwować maluszkowi z mięskiem, jajecznicą usmażoną na minimalnej ilości masła czy drobno pokrojoną wędliną i kawałkami gotowanych warzyw. Kaszka świetnie smakuje także z owocami. Możesz podać ją np. z musem jabłkowym lub z owoców leśnych albo z jogurtem i rodzynkami (namoczonymi wcześniej przez kilka minut we wrzątku).

NASZA RADA: ● Jeśli twój maluch nie skończył jeszcze roku, w dwie minuty możesz mu przygotować kleik ryżowy na mleku modyfikowanym z dodatkiem gotowego musu lub rozdrobnionych świeżych owoców.

Na podwieczorek

Smyk ma ochotę na coś słodkiego? Przygotuj mu z kaszy pyszne babeczki. Będą w sam raz dla dziecka po 1. roku.

● Do 200 ml gotującego się mleka krowiego wsyp powoli 16 łyżeczek kaszy manny i gotuj ją, aż będzie miękka, cały czas mieszając. Do gotowej kaszy dodaj 4 łyżeczki miodu i dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż masę do małych plastikowych foremek wysmarowanych masłem i pozostaw do ostudzenia. Polej babeczki musem i udekoruj świeżymi owocami.

NASZA RADA: ● Do tego deseru nie używaj mleka modyfikowanego, które na co dzień jest zalecane małym dzieciom. Nie powinno się go gotować, bo traci większość substancji odżywczych.

Dla początkujących

Kleik ryżowy, odpowiedni już dla dzieci po 4. miesiącu życia, warto podawać nie tylko z owocami, ale i z warzywami.

● Trzy, cztery łyżeczki kleiku zalej 1/4-1/3 szklanki ciepłej wody (tak, aby był gęsty), a następnie wymieszaj. Ugotuj małą marchewkę lub 2-3 małe różyczki brokułów. Gotowe warzywa pokrój, dodaj do kleiku i zmiksuj całość na puszystą masę.

NASZA RADA: ● Gdy nie masz pod ręką warzyw hodowanych bez sztucznych nawozów, sięgnij np. po marchewkę ze słoiczka.

Na mocny sen

Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej to dobry pomysł na sycącą kolację dla dwulatka.

● Szklankę ugotowanej kaszy wymieszaj z koglem-moglem z dwóch żółtek z cukrem oraz pianą z dwóch białek. Dorzuć garść rodzynek i przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Polej roztopionym masłem. Zapiekaj ok. 30 minut w 180ºC.

NASZA RADA: ● Dziecku po 2. roku najlepiej podaj zapiekankę z musem owocowym lub jogurtem naturalnym. Trzylatkowi możesz już zaserwować ją ze śmietaną.

Na wzmocnienie

Gdy dziecko ma anemię, po 1. urodzinach warto zachęcać je do jedzenia kaszy gryczanej, która stanowi dobre źródło wzmacniającego żelaza.

● Najlepiej podawać ją z mięsem (np. pulpecikami z indyka czy kawałkami udka kurczaka), bo białko pochodzenia zwierzęcego zwiększy wchłanianie żelaza z kaszy.

NASZA RADA: ● Przyswajanie żelaza przez organizm zwiększa też witamina C, więc podawaj kasze z surówkami i sokiem do popicia.

Dla niejadka

Nawet mała porcja kleiku kukurydzianego z bananem i biszkoptem dostarczy 9-miesięcznemu smykowi sporo kalorii i substancji odżywczych.

● Przygotuj pół szklanki mleka modyfikowanego. Dodaj 4-5 łyżeczek kleiku i wymieszaj. Połącz kaszkę z połówką zmiksowanego banana i pokruszonym biszkoptem.

NASZA RADA: ● Aby zrobić kaszkę dla smyka przed 9. miesiącem, banan zastąp gruszką, a zwykły biszkopt - bezglutenowym.

Dla alergika

Bezmleczne i bezglutenowe kaszki z mąki z ziaren chlebowca świętojańskiego i ryżu, jak BoboVita Minima i Nestlé Sinlac, są bezpieczne dla uczulonych maluchów.

● Aby przygotować z nich dziecku posiłek, rozprowadź 2 łyżeczki kaszki w 1/4 szklanki wody. Potem obierz gruszkę, wydrąż z niej gniazda nasienne, zmiksuj i połącz z kaszką.

NASZA RADA: ● Tego typu kaszki mogą stanowić samodzielny posiłek, ale warto też nimi zagęszczać zupki i deserki dla dzieci po 4. miesiącu życia.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk
Tekst: Marta Różańska

Mam Dziecko 12/2012

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas