Kaszka owsiana z sosem śliwkowo-jabłkowym

Jak pisałam w tym tygodniu kaszkę dla malucha możemy zrobić z wielu składników. Jednym z nich są po prostu płatki owsiane, które możemy zmiksować blenderem na drobną kaszkę.

Kaszka owsiana z sosem śliwkowo-jabłkowym
Kaszka owsiana z sosem śliwkowo-jabłkowym123RF/PICSEL

Co potrzebujemy?

2 miarki mleka modyfikowanego w proszku (jeśli kaszkę robimy na wodzie)

150-200ml wody (albo tyle ile chcemy, żeby kaszka zgęstniała)

lub

150-200 ml mleka krowiego lub mleka mamy

2 śliwki (mrożone w zimie lub świeże pod koniec lata

½ jabłka

Jak robimy?

Krok 1: Jabłko obieramy ze skórki, ze śliwek wyjmujemy pestki. Wszystko razem miksujemy na jednolitą, gładką masę.

Krok 2: Masę śliwkowo-jabłkową przecieramy przez sitko, a następnie lekko zagotowujemy na wolnym ogniu.

Krok 3: Zmiksowane płatki owsiane mieszamy z wodą lub mlekiem w rondelku aż do momentu, gdy zgęstnieje.

W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka i dodać szczyptę soli (jednak jej nie polecam).

Krok 4: Po zagotowaniu kaszkę wykładamy do miseczki, polewamy sosem śliwkowo-jabłkowym i gotowe!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas