Kaszka owsiana z sosem śliwkowo-jabłkowym
Jak pisałam w tym tygodniu kaszkę dla malucha możemy zrobić z wielu składników. Jednym z nich są po prostu płatki owsiane, które możemy zmiksować blenderem na drobną kaszkę.
Co potrzebujemy?
2 miarki mleka modyfikowanego w proszku (jeśli kaszkę robimy na wodzie)
150-200ml wody (albo tyle ile chcemy, żeby kaszka zgęstniała)
lub
150-200 ml mleka krowiego lub mleka mamy
2 śliwki (mrożone w zimie lub świeże pod koniec lata
½ jabłka
Jak robimy?
Krok 1: Jabłko obieramy ze skórki, ze śliwek wyjmujemy pestki. Wszystko razem miksujemy na jednolitą, gładką masę.
Krok 2: Masę śliwkowo-jabłkową przecieramy przez sitko, a następnie lekko zagotowujemy na wolnym ogniu.
Krok 3: Zmiksowane płatki owsiane mieszamy z wodą lub mlekiem w rondelku aż do momentu, gdy zgęstnieje.
W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka i dodać szczyptę soli (jednak jej nie polecam).
Krok 4: Po zagotowaniu kaszkę wykładamy do miseczki, polewamy sosem śliwkowo-jabłkowym i gotowe!