Kaszka ryżowa z gruszką
Polecamy przepis na kaszkę ryżową z gruszką. To danie dla dziecka, które skończyło 1. rok.
Składniki:
- szklanka mleka 3,2 proc. tłuszczu
- 4-5 łyżeczek kaszki ryżowej
- 1/2 gruszki
- łyżeczka masła
- szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Mleko wlej do rondelka i zagotuj, a następnie odstaw do przestygnięcia.
2. Do ciepłego mleka dodaj masło, szczyptę soli oraz cukru i dokładnie wymieszaj.
3. Powoli, cały czas mieszając, dodaj do mleka kaszkę ryżową. Rozprowadź ją tak, aby nie było grudek.
4. Gruszkę umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne.
5. Przygotowaną połówkę owocu zetrzyj lub zmiksuj.
6. Mus z gruszki dodaj do kaszki i dokładnie wymieszaj.