Kup "owoc storczyka". Raj dla podniebienia, pomaga na jelita i mózg
Wanilia to jeden z najczęstszych smaków, jaki można spotkać w cukiernictwie. Choć w domowych przygotowaniach słodkości, najczęściej posługujemy się jej syntetyczną wersją, to w sklepach od dawna można kupić prawdziwy "owoc storczyka". Do czego wykorzystać wanilię nie tylko w kuchni? Przekonajmy się.

Owoc storczyka: poznaj wanilię
Wanilia jest jedną z najpopularniejszych, ale równocześnie najdroższych przypraw świata. Najbardziej ceniona jest odmiana madagaskarska, która nie tylko rośnie w specyficznym środowisku na roślinach należących do rodziny stroczykowatych i do jej wytworzenia są potrzebne odpowiednie warunki. Mimo wszystko wanilia już od dawna nie jest kulinarną nowinką, ponieważ można ją bez problemów kupić praktycznie w każdym sklepie. Słodka laska może być wykorzystywana na kilka sposobów, a jej wersja dostępna w sprzedaży posłuży nam w kulinariach wielokrotnie.
Jak korzystać z wanilii?
Jeśli mamy pod ręką laskę wanilii, to warto wiedzieć, jak z niej korzystać. Najsłodszym surowcem jest wnętrze czarnej, podłużnej przyprawy: wystarczy rozkroić wnętrze i za pomocą noża zebrać bardzo drobne ziarenka. W takiej wersji wanilia może aromatyzować ciasta, kremy, napary, masy i wiele innych rzeczy w kuchni, na które mamy ochotę. Dodatkowe ciepło potrzebne do przygotowywania rarytasów uwalnia aromat, dzięki czemu możemy cieszyć się oryginalnym i intensywnym smakiem waniliowym.
Co zrobić z pozostałą częścią wanilii? Na pewno jej miejsce nie jest w koszu, ponieważ i ona może nam pomóc w kuchni. Wystarczy wrzucić ją do gotującego się budyniu lub mleka, aby spotęgować wrażenia smakowe. Oczywiście, przed podaniem deseru trzeba ją wyciągnąć, jednak na tym nie kończą się zastosowania wanilii. Można po prostu przygotować z niej napar, jeśli zalejemy korę gorącą wodą. Taką przyprawę można wykorzystać nawet czterokrotnie.

Mamy "pustą" laskę wanilii, z której usunęliśmy już ziarna. Jeśli umieścimy ją w słoiku wypełnionym zwykłym cukrem i zamkniemy szczelnie, to po jakimś czasie uzyskamy naturalny cukier waniliowy, który można dodać do ciast.
Co można znaleźć w wanilii?
Wiadomo już, że wanilia jest doskonała w cukiernictwie, ale w parze również idą właściwości lecznicze, które zazwyczaj są rzadko wspominane. W czym może nam pomóc wanilia? Przede wszystkim warto stosować ją wtedy, kiedy jesteśmy narażeni na skutki przewlekłego stresu, ale także wtedy, gdy podejmujemy się intensywnego wysiłku umysłowego. Ponadto trzeba wspomnieć, że wanilia jest zaliczana również do afrodyzjaków, ale także do antyoksydantów, dzięki którym łatwiej jest zachować młodość komórek organizmu oraz chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi.
Co jeszcze można powiedzieć o właściwościach wanilii? Działa przeciwbólowo, łagodząco i przeciwzapalnie. Można ją stosować wtedy, kiedy mamy niestrawność albo inne dolegliwości żołądkowe. Ponadto kontroluje wydzielanie soków trawiennych i reguluje apetyt, przez co łatwiej dzięki wanilii utrzymać prawidłową wagę.
Czytaj także:Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, pomaga spalać kilogramy i trzymać dobry poziom cukru