Kaszoryż dla zabieganych
Czasami mówimy, że w domu nie ma nic do jedzenia, ale to zazwyczaj nieprawda. Pewnie w każdej spiżarni znajdzie się i ryż, i kasza. Jaki smak miałaby potrawa łącząca oba te składniki? Z takim pomysłem wyszli autorzy przepisów wegetariańskich Jola Słoma i Mirek Trymbulak .
Do przygotowania potrawy potrzebne będą: szklanka kaszy gryczanej, szklanka ryżu długoziarnistego, 2 łyżki oliwy do smażenia, szczypta curry, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka soli oraz ok. 4 szklanek wody.
W garnku gotujemy dwie szklanki wody z solą i wrzucamy ryż, który uprzednio trzeba podsmażyć przez minutę na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek, gotujemy ok. 20 minut, aż ryż wchłonie wodę.
W drugim garnku gotujemy półtorej szklanki wody z połową łyżeczki soli i wrzucamy do niej szklankę kaszy gryczanej mieszając do momentu, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu mieszamy ryż z kaszą i podsmażamy na patelni z przyprawami i sosem sojowym, dodając około 2 łyżek wody. Tak przygotowane danie możemy jeść samo lub w towarzystwie duszonych warzyw lub kawałka mięsa. Danie idealne w wersji samodzielnej lub jako dodatek do innych potraw.