Kawa: Jaka jest najzdrowsza?

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. W Polsce na jedną osobę przypada około półtorej filiżanki kawy. To stosunkowo niedużo, choć warto zważyć na to, że nie wszyscy piją regularnie kawę. Lekarze od czasu do czasu zalecają wypić choćby kubek, gdyż jest to napój o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jednak kawa kawie nierówna, szczególnie dzisiaj, gdy na rynku spotkamy jej różne rodzaje,a niektóre mocno przetworzone. Którą zatem wybrać? Bierzemy pod lupę popularne gatunki i rodzaje kaw.

article cover
©123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić kawę?

©123RF/PICSEL

Zacznijmy może od tego, dlaczego warto pić kawę. Okazuje się, że to wysoko ceniony surowiec w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. W wielu badaniach udowodniono, że hamuje rozwój chorób, w tym nowotworów, choroby Alzheimera i cukrzycy, poprawia pamięć i koncentrację, zwiększa produkcję serotoniny w mózgu, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Warto pić ją regularnie, ale w umiarkowanych ilościach. A którą kawę pić najlepiej? Przyjrzyjmy się gatunkom oraz rodzajom kawy.

Gatunki kawy

©123RF/PICSEL

Najpopularniejszymi gatunkami kawy są obecnie robusta i arabica. Występują oddzielnie lub razem w postaci mieszanki. Sprawdźmy, czym się różnią.

Robusta

Robusta ma ostrzejszy i bardziej goryczkowaty smak niż arabica. Zawiera również więcej kofeiny. Znajdziemy w niej sporo przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki chroniąc nas przed najpoważniejszymi chorobami. Jest uznawana za bardzo zdrową kawę, jednak smak oryginalnej robusty może dla wielu osób być zbyt ostry. Mimo to, tę kawę zdecydowanie warto pić.

Arabica

Arabica jest bardzo wykwintna w smaku i delikatna. Jest w niej niewiele kofeiny. Na świecie uprawiana jest w 20 odmianach. Wykazuje właściwości prozdrowotne, ale nie tak silne, jak robusta. Arabica jest bardzo wymagająca w uprawie, dlatego należy ona do droższych kaw.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą robusty i wykwintny smak arabici najlepiej pić te kawy w postaci mieszanki. Kawa będzie delikatniejsza w smaku dzięki arabice i nadal bardzo zdrowa ze względu na obecność robusty.

Rodzaje kawy

©123RF/PICSEL

Na rynku spotkamy dzisiaj kawę w ziarnach, kawę mieloną i kawę rozpuszczalną. Ich wybór zazwyczaj podyktowany jest osobistym gustem. Jednak kawy te różnią się od siebie nie tylko smakiem i sposobem parzenia. Czym jeszcze?

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista to zdecydowanie najsmaczniejszy i najzdrowszy rodzaj kawy. Świeżo zmielona zachwyca mocnym aromatem i wyrazistym smakiem. Ponadto, to w świeżo mielonej kawie znajdziemy najwięcej wartości odżywczych. Ich rodzaj i ilość zależne są od mocy jej palenia. Kawę ziarnistą najlepiej mielić tuż przed parzeniem i pić ją regularnie.

Kawa mielona

Kawa mielona to nic innego, jak zmielone ziarna naturalnej kawy. Pakowana kawa mielona zazwyczaj zachowuje swój zapach i aromat, ale jest on wciąż nieporównywalny do świeżo mielonych ziaren. Kawę mieloną najlepiej przygotowywać w imbryku lub ekspresie ciśnieniowym. Uzyskamy wówczas pełną esencję kawy i więcej wartości odżywczych.

Kawa rozpuszczalna

Specjaliści do spraw żywności zaznaczają, że kawa rozpuszczalna nie zawiera stu procent kawy, dlatego trudno nazwać ją prawdziwą kawą. Jej atutem jest szybki proces przygotowania, jednak jej smak nie przekonuje. Jest wyraźnie nienaturalny. Kawa rozpuszczalna powstaje w procesie liofilizacji naturalnej kawy. Przyjmuje wówczas formę proszku lub kryształków. Jest ona łatwa w przechowywaniu i na długo zachowuje mocny, ale wciąż nienaturalny smak. Jeśli mamy ją pić, to tylko w sytuacjach, gdy jesteśmy do tego zmuszeni.

Warto wiedzieć, że na smak oraz właściwości kawy wpływa jej proces parzenia. Z pewnością najlepsza w smaku będzie kawa świeżo mielona, zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. W takim napoju znajdziemy również najwięcej wartości odżywczych. Zdecydowanie najmniej zdrowa jest kawa rozpuszczalna. Kawę naturalną warto pić regularnie. Zyska na tym nasze zdrowie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas