Kawa z sokiem z cytryny na dobre trawienie

Kawa stanowi pobudzający napój o poranku oraz w trakcie przerwy w ciągu dnia. Wiele osób wypija więcej, niż jedną kawę dziennie. Dlaczego warto dodać do niej sok z popularnego cytrusa? Wnioski badaczy są obiecujące.

Kawa z cytryną powinna być czarna i niesłodzona
Kawa z cytryną powinna być czarna i niesłodzona123RF/PICSEL

Kawa i cytryna na odchudzanie

Kawa jest znana ze swoich właściwości przyspieszających spalanie tłuszczu. Efekty można wzmocnić, dzięki dodaniu do napoju świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Takie połączenie pozwoli na szybsze zgubienie zbędnych kilogramów.

Należy wycisnąć sok z połówki cytryny do jeszcze ciepłej kawy, by wzmocnić działanie odchudzające obu składników. Kawa z sokiem z cytryny powinna być jednak czarna i niesłodzona. Trzeba ją spożywać na ciepło i w ograniczonych ilościach. Szacuje się, że optymalną dawką kofeiny dziennie jest ilość zawarta w czterech filiżankach kawy. Warto także mieć na uwadze, że kawa z cytryną będzie najskuteczniejsza w procesie spalania tłuszczu, gdy wypijemy ją przed treningiem fizycznym.

Kawa z cytryną. Jakie są zalety jej picia?

Kawa jest bogatym źródłem związków bioaktywnych i minerałów, zaś cytryna obfituje w witaminy. Dzięki spożywaniu regularnie kawy z cytryną nie tylko zgubimy kilogramy, ale także wpłyniemy korzystnie na kondycję organizmu. Picie i stosowanie kawy w formie kosmetyków pomaga bowiem:

  • podnosić poziom dopaminy i serotoniny
  • przyspieszyć metabolizm
  • wzmocnić układ nerwowy
  • zwiększyć wydajność pamięci krótkotrwałej i procesów myślowych
  • zmniejszyć ryzyko występowania cukrzycy II stopnia
  • zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się symptomów Parkinsona i Alzheimera
  • zredukować cellulit
  • zniwelować niedoskonałości cery
  • zmniejszyć ból mięśni po treningu
  • ujędrnić i wygładzić skórę
  • zmniejszyć stężenie histaminy w organizmie
  • chronić skórę przed negatywnym działaniem promieniowania UV
  • opóźnić procesy starzenia
  • przyspieszyć porost włosów

Kawa jest źródłem między innymi witamin z grupy B (B5, B3, B2) oraz potasu czy manganu. Ma także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Nie można jednak z nią przesadzać, gdyż spożywana w nadmiarze ma negatywne efekty. Za wysoka dawka kofeiny może prowadzić do m.in. uczucia rozdrażnienia, problemów z koncentracją, zaburzenia pracy układu trawiennego. Warto także pamiętać, że im więcej kofeiny przyswajamy na co dzień, tym bardziej nasz organizm się przyzwyczaja. W efekcie jej działanie jest słabsze.

Zobacz także:

***

Kawa pomaga obniżać ciśnienie i zmniejsza ryzyko zawałuNewseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas