Kawowo-bananowy

Dzisiaj na deser pyszny placek kawowo-bananowy.

Ciasto możesz opuszyć gorzkim kakao
Ciasto możesz opuszyć gorzkim kakao 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Z masła, 200 g mąki i 100 g cukru przygotowujemy kruszonkę. Dzielimy na pół. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Połowę kruszonki wykładamy na blachę i lekko dociskamy, by powstał jednolity cienki spód ciasta. 

Banana obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wlewamy olej, jogurt, wsypujemy 130 g cukru, kawę rozpuszczalną, plasterki bananów i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 175 g mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. 

Powstałe ciasto przekładamy do blachy, wyrównujemy i pieczemy w 180ºC. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w tej samej temperaturze. 

Placek studzimy przez 10 minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę, żeby całkowicie wystygł. Kroimy na kwadraty. 

Szybki i zdrowy deser z tapioki i mangoInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas