Kawowy murzynek
W garnku roztop masło, wsyp cukier, kakao, wlej kawę, wymieszaj i odstaw masę do przestudzenia.
Składniki na 16 porcji:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 7 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 10 dag mlecznej czekolady
- 130 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
1. Kawę rozpuść w 1/2 szklanki wody. W garnku roztop masło, wsyp cukier, kakao, wlej kawę, wymieszaj i odstaw masę do przestudzenia. Wbij żółtka, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz przez 45 minut w temp.180°C.
2. W garnku zagotuj śmietanę, wsyp kawę, dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Zestaw z ognia, przestudź, polej wystudzone ciasto.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny