Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Składniki na 15 porcji:
Brownie:
- 300g masła
- 300g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 150g ciemnego cukru muscovado
- 120g cukru pudru
- 120g śliwek kalifornijskich
- 175g mąki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli
Masa kawowa:
- 500g mascarpone
- 200g śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus śliwkowy:
- 70g śliwek kalifornijskich
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brownie: Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.
Masa kawowa: Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.
Mus śliwkowy: Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.
Złożenie: Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.
Czas przygotowania: 60 minut + 60 pieczenie
Przepis autorki Candy Company - kulinarnego Bloga Roku 2015