Keks marchewkowy
Z dodatkiem gorzkiej czekolady

Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 2 i 1/2 szkl. drobno startej marchewki
- 4 jajka
- po 10 dag orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
12 porcje
Dekoracja:
op. białej polewy czekoladowej, posiekane orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1. Marchewkę odciskam z soku. Czekoladę drobno siekam. Mąkę, proszek dopieczenia, sodę oraz cynamon mieszam w miseczce.2. W drugiej miseczce ubijam jajka z cukrem. Mieszam z olejem oraz sypkimi składnikami. Dodaję orzechy,czekoladę oraz marchewkę.Ciasto mieszam łyżką.Foremkę (12 x 36 cm) wykładam pergaminem. Przekładam do niej przygotowane ciasto. Keks piekę ok. 50 minut w 180 st. Po wystudzeniu oblewam ciasto białą polewą i dekoruję orzechami.