Reklama

Reklama

Keks marchewkowy

Z dodatkiem gorzkiej czekolady

Składniki dla: 12 porcje

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 i 1/2 szkl. drobno startej marchewki
  • 4 jajka
  • po 10 dag orzechów włoskich i gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu


Dekoracja:

Reklama

 op. białej polewy czekoladowej, posiekane orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Marchewkę odciskam z soku. Czekoladę drobno siekam. Mąkę, proszek dopieczenia, sodę oraz cynamon mieszam w miseczce.

2. W drugiej miseczce ubijam jajka z cukrem. Mieszam z olejem oraz sypkimi składnikami. Dodaję orzechy,czekoladę oraz marchewkę.Ciasto mieszam łyżką.Foremkę (12 x 36 cm) wykładam pergaminem. Przekładam do niej przygotowane ciasto. Keks piekę ok. 50 minut w 180 st. Po wystudzeniu oblewam ciasto białą polewą i dekoruję orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje