Keks świąteczny - Dorota
składniki na 30 kawałków: 175 g masła (lub bardziej dietetycznie margaryny - sprawdza się KASIA), 3 jajka, 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy, 3 łyżki rumu, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/8 łyczeczki kardamonu, 125 g cukru, 125 g orzechów włoskich, 75 g orzechów laskowych, 125 g suszonych fig, 250 g rodzunek, 125 g kandyzowanych skórek (np cytryny, ale najlepsza jest mieszanka, keks jest kolorowy w przekroju), 175 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podane ilości bakalii i przypraw można troszkę zmodyfikować w zależności od upodobań lub zawartości naszej kieszeni.
Przygotowanie : 40 minut, pieczenie: ok. 80 minut, piecyk elektryczny: 175 st.C, gazowy: stopień 2-3
Wykonanie:
Orzechy posiekać a figi pokroić w kosteczkę. Rodzynki umyć i osuszyć ściereczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbić do misy, dodać startą wanilię, rum, przyprawy korzenne, masło i cukier. Całość ubić na gęsty krem.
Orzechy, suszone owoce i kandyzowaną skórkę wymieszać i połączyć z kremem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Podłużną formę do pieczenia (ok. 30 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym. Ciasto wlać do formy, wygładzić z wierzchu i piec na środkowym poziomie piekarnika, przykryte papierem do pieczenia, tak aby keks nie przypalił się od góry.
Ciepły keks wyjąć z formy, schłodzić i owinąć folią.
Na dużą imprezę, dla większej ilości osób lub dla sympatycznych łasuchów wszystkie składniki mnożę razy dwa i mam gotową porcję na dwa razy większą przyjemność.
Keks można przybrać kandyzowanymi wiśniami lub glazurą z cukru.