Keks z bakaliami

Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.

Keks z bakaliami od lat króluje w Święta na polskich stołach
Keks z bakaliami od lat króluje w Święta na polskich stołachmateriały prasowe

Składniki:

· 500 g mąki tortowej

· 5 jajek

· 5 żółtek

· 300 g cukru

· 100 g masła

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland

· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland

· 50 g cukru pudru

· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland

· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland

· 50 g cukru pudru

· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland

· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland

· 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy masę keksową do ciasta oraz suszoną żurawinę.

2. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas