Keks z bakaliami
Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.
Składniki:
· 500 g mąki tortowej
· 5 jajek
· 5 żółtek
· 300 g cukru
· 100 g masła
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland
· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland
· 50 g cukru pudru
· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland
· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland
· 50 g cukru pudru
· opakowanie mieszanki keksowej np. Bakalland
· 100 g suszonej żurawiny np. Bakalland
· 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy masę keksową do ciasta oraz suszoną żurawinę.
2. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.