Ketchup brzoskwiniowy?
Ketchup nie zawsze musi być tylko z pomidorów - przekonuje PAP Life Jakub Steuermark. Znany kucharz ten popularny sos, często służący, jako dodatek do dań z grilla, poleca zrobić np. z brzoskwiń. Jednak pomidora - ze względu na smak umami - też warto dodać.
Policzyć, ilu gości się spodziewamy, zaplanować zakupy, a potem zrobić dania street foodowe, czyli "do łapki" - oto, jak grilla w stylu zero waste radzi PAP Life przygotować Jakub Steuermark. Kucharz - znany z programu "Pytanie na śniadanie", w którym to współprowadzi kącik kulinarny - zachęca też do podejmowania kulinarnych eksperymentów przy grillu.
Jedną z jego propozycji jest ketchup z... owoców. Warto jednak przypomnieć, że pomidor - z którego robi się tradycyjny ketchup - również jest owocem, choć kojarzy nam się bardziej z warzywem. Mimo sugestii użycia innych owoców, tradycyjnego pomidora do nietradycyjnego ketchupu również należy dodać, bowiem ten warzywny - a właściwie owocowy - dodatek jest w nim bardzo ważny. Dlaczego?
- Pomidor ma niesamowicie dużo umami, można je nieco wyczuć, co też podkreśla smak. Też, dlatego, że to ma być coś bardziej na wzór ketchupu, a nie dżemu czy puree z owoców, z których planujemy zrobić owocowy ketchup - tłumaczy PAP Life znany kucharz.
I tak Steuermark proponuje przygotować ten sos do dań z grilla z owoców, takich jak np. mango, brzoskwinie czy morele.
- Jeśli korzystamy ze świeżych owoców to najpierw je myjemy, potem obieramy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem na tyle, żeby zrobić z nich jakby dżem. A potem dodajemy dużo octu, który później - poprzez gotowanie - redukujemy razem z tym wszystkim - instruuje PAP Life Steuermark.
Jeśli zaś chcemy użyć owoców z puszki, wówczas gotujemy je razem z zalewą, bowiem zawiera ona odpowiednią ilość cukru.
- Długo i na małym ogniu to wszystko gotujemy, następnie blendujemy, dodajemy ocet - on musi jeszcze trochę "popracować" na ogniu. I tyle - jak widać, jest to bardzo proste - kwituje Steuermark.
Tak przygotowany ketchup świetnie pasuje do dań z grilla, np. burgera z serem halloumi z rusztu.