Ketchup i orzechy dla smyka
To ulubiony dodatek dzieci do kanapek, zapiekanek czy parówek.
Słodko-kwaśny smak tego popularnego sosu pobudza apetyt, a pomidory, z których został zrobiony, to prawdziwy koncentrat beta- -karotenu i likopenu, chroniących nas m.in. przed wpływem zanieczyszczonego środowiska.
Dzięki obróbce termicznej w czasie produkcji, w keczupie jest tych składników nawet więcej niż w pomidorach! Można go podawać smykom po 2. roku życia.
Cenne orzechy włoskie
Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witaminy E, magnezu, potasu oraz żelaza, cynku i selenu. Najlepiej podawać maluszkowi te świeżo łuskane.
Po posiekaniu lub zmieleniu można dodawać je do ciast, sałatek i deserów. Porcja 2-3 orzechów korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Orzechy włoskie można podawać dzieciom, które skończyły już 1. rok życia.