Kiełbasa zapiekana z fasolą
Można ją podać na drugie danie albo kolację. Ale tylko wtedy, gdy będziemy bardzo, bardzo głodni.
Składniki:
- 30 dag białej fasoli jaś
- 6 białych kiełbasek
- listek laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki suszonej szałwii
- pół łyżeczki tymianku
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- sól
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej
Przygotowanie:
1. Fasolę wsyp do rondla, zalej wodą, mocz przez całą noc. Dodaj listek laurowy oraz ziele angielskie, gotuj na małym ogniu do miękkości (ok. półtorej godziny). Oprósz solą, pozostaw w wodzie.
2. Kiełbaski ponakłuwaj w kilku miejscach, włóż do garnka, zalej pół litra wody, posyp przyprawą uniwersalną. Gotuj ok. 15 minut na małym ogniu. Kiełbaski wyjmij.
Wywar podziel na pół, jedną część wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Fasolę odcedź, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę.
Zalej przygotowanym pomidorowym wywarem, oprósz tymiankiem i szałwią. Zapiekaj ok. 25 minut w temp. 160°C.