Kiełki: najlepsze i najtańsze źródło witamin na wiosnę
Zeszłoroczne warzywa już straciły większość witamin, a nowalijki są pełne chemii. Za to kiełki są zdrowe, ekologiczne i pyszne.
Kiełki na spróbowanie możemy kupić w prawie każdym zieleniaku i supermarkecie (od 4 do 8 zł/opak. 50 g), ale jeśli je polubimy, warto uprawiać je samodzielnie.
Uwaga! Kupujemy wyłącznie nasiona przeznaczone do kiełkowania (mają napis na opakowaniu), bo takie do siewu są zaprawiane środkami chemicznymi. Zestaw 5 rodzajów kosztuje ok. 6 zł/opak.
Kiełki smakują podobnie do warzyw, z których nasion wykiełkowały, ale bardziej intensywnie. Wszystkie mają mnóstwo dobrych składników.
Z rzodkiewki
Mają witaminy (A, B, C), wapń, magnez, potas, białko, olejki eteryczne. Wzmacniają odporność, polecane są więc przy przeziębieniach.
Z cebuli
Są pełne witamin (A, B, C, E), wapnia, cynku, magnezu. Powinny je spożywać osoby walczące z nadciśnieniem.
Z soczewicy
Mają białko, żelazo, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, wapń i witaminy A, B, C, E, D. Pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Z brokuła
Zawierają substancje antynowotworowe, witaminy (A, B, C), wapń, magnez, potas, błonnik. Pomagają w obniżaniu ciśnienia, wzmacniają odporność.
Z pszenicy
Są jednym z najbogatszych źródeł witamin: A, B, C, E. Mają też sporo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, jodu i cynku. Polecane są przy depresji, nerwicy, poprawiają pracę serca, spowalniają starzenie się komórek.
Z lucerny
Zawierają żelazo, witaminy A, E i z grupy B. Łagodzą dolegliwości okresu menopauzy, np. uderzenia gorąca, nocne poty.
Z buraka
Są pełne witamin (A, B, C), soli mineralnych (wapnia, żelaza, magnezu, jodu) i błonnika. Polecane są osobom cierpiącym na anemię.
Jak hodować i... jeść
Do kiełkowania możemy użyć specjalnego naczynia - kiełkownicy. Najprostsza to po prostu miska ze specjalnym sitkiem (kosztuje ok. 20 zł). Są też takie złożone z systemu tac, na których można uprawiać kiełki różnego rodzaju jednocześnie (kosztują od 30 zł). Ale równie dobrze można hodować kiełki w zwykłym słoiku. Nasiona moczymy w letniej wodzie - małe 6, duże 12 godzin. Odcedzamy i wkładamy do słoika, wierzch obwiązujemy gazą. 2 razy dziennie wlewamy do słoika świeżą wodę i po 2-3 min odcedzamy.
Kiełki je się razem z ziarenkami, z których kiełkują. Można dodawać je do sałatek, na kanapki, posypywać dania (jak koperkiem), ale też używać do zapiekanek czy sosów (choć wtedy oczywiście tracą część witamin).