Kiełki pełne witamin

Stanowią prawdziwy "koncentrat" witamin, soli mineralnych, enzymów i białka - składników niezbędnych nie tylko rozwijającej się roślince, ale także... dzieciom.

Kupując kiełki, koniecznie trzeba zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia.
Kupując kiełki, koniecznie trzeba zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia.123RF/PICSEL

Są zalecane szczególnie na wiosnę, ponieważ wzmacniają odporność, dodają energii oraz uzupełniają dietę w naturalne witaminy i składniki mineralne. Można je kupić w supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością, ale także samodzielnie wyhodować w domu.

Kiełki różnią się nie tylko smakiem i wyglądem, ale też wartością odżywczą, dlatego warto sięgać po różne z szerokiej ich gamy.

Najbardziej popularne są kiełki rzodkiewki, słonecznika i lucerny, ale warto sprawdzić jak smakują kiełki fasoli mung, soczewicy, pszenicy, soi czy rzeżuchy.

Z czym jeść?

Można je stosować jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek, twarożku, a także past do smarowania pieczywa.

Należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu przykrytym kawałkiem płótna lub nakrętką z dziurkami, zapewniającymi dostęp powietrza.

Kupując kiełki, koniecznie trzeba zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, ponieważ kiełki (zarówno kupne, jak i hodowane samodzielnie) zachowują świeżość tylko przez kilka dni.

Gdy przechowuje się je zbyt długo, tracą cenne wartości i mogą gnić lub porastać szkodliwą dla naszego zdrowia pleśnią.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas