Reklama

Kieszonka z nadzieniem ziołowym

Mięso z indyka zalicza się do jednego z najzdrowszych. Wystarczy nadziać je aromatycznymi ziołami, dodać warzywa i wyczarujemy pyszny obiad.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1,3 kg filetu z piersi indyka
  • 1/2 pęczka natki
  • 4 gałązki lubczyku
  • 6 gałązek tymianku
  • 30 dag owczego sera
  • 80 dag małych ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek dymek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 6 łyżek oliwy do polania mięsa i warzyw
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę natki do dekoracji. Od pozostałych gałązek natki, lubczyku oraz  tymianku oderwij listki i grubo je  posiekaj. Cebulę i czosnek obierz.  Papryczkę chili rozetnij wzdłuż,  czubkiem noża oczyść z pestek.  Potem razem z cebulą i czosnki

2. W mięsie wytnij głęboką kieszeń. Mięso natrzyj w środku  i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną bawełnianą nitką i uformuj zgrabną pieczeń. 

3. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej 1/2 oliwy. Piecz 80 minut w 200 st. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałki. Warzywa posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Polej resztą oliwy. Pieczeń obłóż jarzynami. Piecz 25 minut. Udekoruj natką.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń z indyka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy