Kieszonka z nadzieniem ziołowym

Mięso z indyka zalicza się do jednego z najzdrowszych. Wystarczy nadziać je aromatycznymi ziołami, dodać warzywa i wyczarujemy pyszny obiad.

Kieszonka z nadzieniem ziołowym
Kieszonka z nadzieniem ziołowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę natki do dekoracji. Od pozostałych gałązek natki, lubczyku oraz  tymianku oderwij listki i grubo je  posiekaj. Cebulę i czosnek obierz.  Papryczkę chili rozetnij wzdłuż,  czubkiem noża oczyść z pestek.  Potem razem z cebulą i czosnki

2. W mięsie wytnij głęboką kieszeń. Mięso natrzyj w środku  i na zewnątrz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Obwiąż mocną bawełnianą nitką i uformuj zgrabną pieczeń. 

3. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej 1/2 oliwy. Piecz 80 minut w 200 st. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałki. Warzywa posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Polej resztą oliwy. Pieczeń obłóż jarzynami. Piecz 25 minut. Udekoruj natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas