Kieszonki z grzybami
Z gotowanych ziemniaków.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków,- 2 jajka,- sól,- pieprz,- 3 łyżki masła,- 10 dag mąki,- 20 dag pieczarek,- 1 cebula,- 4 łyżki natki pietruszki,- 5 dag bułki tartej,- 4 łyżki stopionego masła,- tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę, ugotować w niej ziemnaiki w mundurkach. Obrać ze skórki i zrobić piure. Oddzielić białka od żółtek. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z żółtkami, 1 łyżką masła, 2 łyżeczkami soli i mąką. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków posmarować białkami, skleić. Wierzch kieszonek posmarować białkiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na maśle z obu stron. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!