Kilka pomysłów na szybkie danie dla dziecka
Nie masz już pomysłu na szybki i zdrowy posiłek dla malucha? Wypróbuj nasze!
Kaszka manna z bananem (po 7. miesiącu)
SKŁADNIKI:
● 1/2 banana
● 2 łyżeczki kaszki manny
● 180 ml płynnego mleka modyfikowanego
● 30-50 ml niegazowanej wody mineralnej dla niemowląt
PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko modyfikowane przygotuj zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.
2. Kaszę mannę zalej około 30-50 ml niegazowanej wody przeznaczonej dla niemowląt, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.
3. Ugotowaną kaszkę lekko przestudź.
4. Powoli dodawaj mannę do mleka modyfikowanego.
5. Banan dokładnie umyj i obierz ze skórki. Weź połowę, rozgnieć widelcem na miazgę, dodaj do kaszki i dokładnie wymieszaj.
Jarzynowa z pomidorem (po 8. miesiącu)
SKŁADNIKI:
● 1/2 marchewki
● 1/4 pietruszki
● 1/2 ziemniaka
● 1 średni pomidor
● 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
● 20-30 g mięsa z piersi indyka
PRZYGOTOWANIE:
1. Jarzyny umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
2. Warzywa razem z mięsem włóż do ok. 300 ml wrzącej wody i gotuj, aż będą miękkie. Potem całość zmiksuj lub przetrzyj na jednolitą papkę.
3. Pomidor umyj, sparz wrzącą wodą, dokładnie obierz ze skórki i wykrój szypułkę. Przetrzyj go lub zmiksuj, a potem dodaj do zupki.
4. Na końcu dodaj masło, oliwę lub olej i ponownie zagotuj danie.
Lekkostrawna jajecznica (po 10. miesiącu)
SKŁADNIKI:
● 1 jajko
● 1 łyżeczka masła
● 1 łyżka płynnego mleka modyfikowanego
● szczypta szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajko bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie sparz, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie.
2. Rozbij skorupkę, a jej zawartość ostrożnie przelej na wysmarowany masłem spodeczek.
3. Do jajka dodaj łyżkę mleka modyfikowanego oraz starannie umyty, osuszony i drobno pokrojony szczypiorek.
4. Spodeczek umieść na naczyniu z wrzącą wodą i co chwilę mieszając, przyrządzaj jajecznicę, aż całkowicie się zetnie.
Kaszka ryżowa z mięsem (po 6. miesiącu)
SKŁADNIKI:
● 1 morela
● 20 g filetu z piersi indyka lub kurczaka
● 2-3 łyżeczki kaszki ryżowej
● 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Morelę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki, wyjmij pestkę, pokrój na małe kawałki.
2. Wlej do garnka ok. 200 ml wody, dodaj do niej pokrojoną morelę i mięso, a następnie całość gotuj na wolnym ogniu.
3. Kiedy mięso i morela będą miękkie, zmiksuj je i dodaj kaszkę ryżową. Potem całość dokładnie wymieszaj.
4. Na koniec dodaj masło i ponownie zagotuj danie.