Kilka rad gospodyń domowych
Przydadzą się w kuchni.
1. Powierzchnia galarety będzie gładka, jeśli naczynia, w które ją wlejesz, wstawisz wcześniej na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu naczyń wlej do nich po kilka łyżek wywaru, przechylając tak by pokryły dno i brzegi. Utworzy to cieniutką warstwę galarety. Następnie wypełnij naczynie i wstaw do schłodzenia.
2. Ze schłodzonej galarety zdejmij łyżką nadmiar tłuszczu. Galaretę podawaj z ćwiartkami cytryny, jej sok podkreśli smak przekąski.
3. Zapiekankę jajeczną możesz przygotować w podłużnej formie, tortownicy lub jeśli chcesz, od razu zrobić małe porcje w foremkach do muffinek.
4. Podczas pieczenia ciasta ptysiowego ważne jest, by nie otwierać piekarnika. Gdy go otworzymy, ciasto może opaść.
5. Ptysie do przekąsek możesz upiec dzień wcześniej.