Kimchi – koreański przysmak w polskiej kuchni

Lubisz kiszonki? Spróbuj kimchi!
Lubisz kiszonki? Spróbuj kimchi!123RF/PICSEL
Czego lepiej nie łączyć z mlekiem? Bawarka to jeden z mitówInteria.tv

Kimchi dla zdrowia

Kimchi można podawać na różne sposoby
Kimchi można podawać na różne sposoby123RF/PICSEL

Jak przygotować kimchi?

Kimchi można przygotować w domu
Kimchi można przygotować w domuarchiwum prywatne
  • 1 kg kapusty pekińskiej,
  • 3 litry wody,
  • 4 łyżki soli.
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • łyżka cukru,
  • 200 ml wody,
  • mała marchewka,
  • ¼ białej rzodkwi (podłużnej),
  • ½ małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • przyprawy: ¼ łyżeczki soli i ta sama ilość chili, 2 łyżki papryki ostrej i ta sama ilość słodkiej.
Podstawą kimchi jest dobrze znana Polakom kapusta pekińska
Podstawą kimchi jest dobrze znana Polakom kapusta pekińska123RF/PICSEL

Z czym podawać kimchi?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?