Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg żurawin mrożonych, - szklanka cukru, - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 3 łyżki śmietany 30 proc., - kilka owoców żurawiny do dekoracji lub rodzynki. Przyrządzanie: Żurawiny rozmrozić. Rozgnieść je widelcem. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem, cynamonem oraz imbirem. Do wody dodać rozgniecione żurawiny. Gotować ok. 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do gotującej się wody z żurawiną, cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze około 5 minut. Gotowy kisiel wlać do salaterek i odstawić do zastygnięcia. Śmietanę włożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki cukru, ubić mikserem na sztywną masę. Salaterki ozdobić owocami żurawiny lub rodzynkami. Do każdej salaterki włożyć kleks ubitej śmietany. Porcja: 170 kcal Czas przygotowania: 35 minut