Kiszone marchewki
Samo zdrowie!

Składniki
- 2–3 umyte i nieobrane ze skórki marchewki (mogą być różnokolorowe)
- kawałek imbiru wielkości kciuka – obrany i pokrojony w plasterki
- 1 łyżeczka ziarenek kolendry
- 2/3 łyżeczki ziarenek pieprzu
- 1 świeża, przekrojona na pół papryczka chili (opcjonalnie; z pestkami lub bez; nie w przypadku zespołu jelita drażliwego, który często towarzyszy hashimoto)
- 1 obrany ząbek czosnku (opcjonalnie)
- zalewa
- 15 g nierafinowanej soli (nie himalajskiej; kamiennej lub morskiej bez antyzbrylacza)
- 500 ml wody
Sposób przygotowania
Marchewki i pozostałe składniki układamy ścisło w słoiku. Zalewamy zalewą. Słoika typu wek nie zakręcamy. Przykrywamy go na przykład gazą, aby do środka nie dostały się muszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie marchewki powinny być gotowe. Zamykamy słoik i przekładamy go do lodówki. Przygotowujemy zalewę: wodę i sól mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia soli.
UWAGA: jeśli używasz słoika typu twist off, a nie wek, możesz go zakręcić.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa tarczyca", K. i M. Szaciłło.