Kiszone ogórki i pomidory
Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw.
Składniki:
OGÓRKI:
- 1 kg ogórków
- 2 liście porzeczki
- 4 liście wiśni
- 4-6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- 2 gałązki kopru (podsuszone)
- 1 l wody
- łyżka soli
POMIDORY:
- 1 kg małych pomidorów
- korzeń chrzanu
- czosnek
- po 3 liście porzeczki i laur
- koper
- sól, ziarna pieprzu
Przygotowanie:
OGÓRKI: Na dnie przygotowanych słoików ułóż liście porzeczki, wiśni, połamane gałązki kopru z nasionami. W słoikach ciasno ułóż pionowo ogórki. Między nie włóż kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku. Zagotuj wodę z solą. Zalej ogórki gorącą zalewą tak, by były przykryte. Zakręć słoiki i odstaw do ukiszenia. Po tygodniu ogórki będą już gotowe. Można je przechowywać przez rok w chłodzie.
POMIDORY: Pomidory umyj, lekko nakłuj wykałaczką. Do przygotowanych słoików włóż koper, ząbki czosnku (ilość według uznania). Włóż pomidory, dodaj liście porzeczki, laurowe, kawałki chrzanu i pieprz (ew. gorczycę). Zagotuj wodę z solą w proporcji litr wody z 4/5 łyżki soli. Zalej nią pomidory. Będą gotowe po około 3-4 dniach.