Reklama

Reklama

Kiszone ogórki i pomidory

Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw.

Składniki:

Reklama

OGÓRKI:

  • 1 kg ogórków
  • 2 liście porzeczki
  • 4 liście wiśni
  • 4-6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2 gałązki kopru (podsuszone)
  • 1 l wody
  • łyżka soli

POMIDORY:

  • 1 kg małych pomidorów
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • po 3 liście porzeczki i laur
  • koper
  • sól, ziarna pieprzu

Przygotowanie:

OGÓRKI: Na dnie przygotowanych słoików ułóż liście porzeczki, wiśni, połamane gałązki kopru z nasionami. W słoikach ciasno ułóż pionowo ogórki. Między nie włóż kawałki chrzanu i obrane ząbki czosnku. Zagotuj wodę z solą. Zalej ogórki gorącą zalewą tak, by były przykryte. Zakręć słoiki i odstaw do ukiszenia. Po tygodniu ogórki będą już gotowe. Można je przechowywać przez rok w chłodzie.

POMIDORY: Pomidory umyj, lekko nakłuj wykałaczką. Do przygotowanych słoików włóż koper, ząbki czosnku (ilość według uznania). Włóż pomidory, dodaj liście porzeczki, laurowe, kawałki chrzanu i pieprz (ew. gorczycę). Zagotuj wodę z solą w proporcji litr wody z 4/5 łyżki soli. Zalej nią pomidory. Będą gotowe po około 3-4 dniach.

Dowiedz się więcej na temat: kiszone ogórki | ogórki | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje