Kiszone opieńki

Doskonały dodatek do obiadu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1/2 kg opieńków,
- 3 cebule, 2 marchewki,
- pieprz ziołowy, sól,
- 1 szklanka octu winnego lub spirytusowego

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Odciąć kapelusze. Marchewki obrać, pokroić. Opieńki gotować około 15 minut w dobrze osolonej wodzie razem z marchewkami. Odcedzić. Grzyby układać warstwami w glinianym garnku. Przekładać je pokrojoną w talarki cebulą. Każdą warstwę posypać pieprzem, solą i skropić octem. Powtarzać te czynności do wyczerpania grzybów. Szczelnie przykryć garnek i pozostawić na kilka godzin. Grzyby z dodatkami dokładnie wymieszać. Tak przyrządzone grzyby są już gotowe do spożycia. Można je podawać do potraw mięsnych, jako dodatek do obiadu lub kanapek.
1 porcja - 210 kcal
Czas przygotowania: 35 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas