Klasyczna z dodatkiem szynki
Włoszczyznę i skrzydełka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Składniki dla 4 osób:
- młoda włoszczyzna
- cebula
- 5 ziemniaków
- 3 skrzydełka kurczaka
- 20 dag szynki
- łyżeczka masła klarowanego
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, umyj. Włoszczyznę i skrzydełka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę nadziej na szpikulec, opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Zalej całość wodą i gotuj 20 minut, zdejmując szumowiny. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz, gotuj kolejne 20 minut na małym ogniu.
2. Z wywaru wyjmij włoszczyznę i cebulę. Marchew i seler pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do niej odrobinę wywaru. Całość przelej do garnka, zagotuj, mieszając. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę (możesz ją zastąpić kiełbasą). Do misek wlewaj zupę, posyp szynką, dekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Sposób przygotowania: ok. godziny