Klasyczna z dodatkiem szynki

Włoszczyznę i skrzydełka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.

Klasyczna z dodatkiem szynki
Klasyczna z dodatkiem szynki123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • młoda włoszczyzna
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • 3 skrzydełka kurczaka
  • 20 dag szynki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, umyj. Włoszczyznę i skrzydełka włóż do garnka wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę nadziej na szpikulec, opal nad palnikiem i dodaj do warzyw. Zalej całość wodą i gotuj 20 minut, zdejmując szumowiny. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz, gotuj kolejne 20 minut na małym ogniu.

2. Z wywaru wyjmij włoszczyznę i cebulę. Marchew i seler pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do niej odrobinę wywaru. Całość przelej do garnka, zagotuj, mieszając. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę (możesz ją zastąpić kiełbasą). Do misek wlewaj zupę, posyp szynką, dekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Sposób przygotowania: ok. godziny


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas