Klasyczne ciastka owsiane

Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • 30 dag płatków owsianych górskich
  • 12,5 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Reklama

Przygotowanie:
1. Płatki owsiane upraż na suchej patelni, wystudź. Masło rozpuść, wystudź. Do naczynia wsyp płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Zalej rozpuszczonym masłem, dodaj jajka. Wyrób ciasto ręcznie.

2. Z ciasta formuj kulki większe od orzecha włoskiego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim kulki, spłaszczaj je łyżką na grubość centymetra.

3. Piecz je 25 minut w temp. 180° C. Wyjmij, wystudź. Ciastka po dokładnym wystudzeniu przechowuj w blaszanej puszce.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje