Klasyczne ciastka owsiane
Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:
- 30 dag płatków owsianych górskich
- 12,5 dag masła
- 2 jajka
- 10 dag mąki
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie: 1. Płatki owsiane upraż na suchej patelni, wystudź. Masło rozpuść, wystudź. Do naczynia wsyp płatki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Zalej rozpuszczonym masłem, dodaj jajka. Wyrób ciasto ręcznie.
2. Z ciasta formuj kulki większe od orzecha włoskiego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na nim kulki, spłaszczaj je łyżką na grubość centymetra.
3. Piecz je 25 minut w temp. 180° C. Wyjmij, wystudź. Ciastka po dokładnym wystudzeniu przechowuj w blaszanej puszce.