Klasyczne lasagne
Smakuje zawsze tak samo wyśmienicie!

Składniki
- bakłażan i cukinia, pokrojone w plastry
- i upieczone
- 2 plastry bekonu (bez skóry), posiekane
- cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- łyżka oliwy
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- listek laurowy, sól, pieprz
- 250 g makaronu lasagne
- 1/2 szklanki startego twardego sera
- 1/4 szklanki orzechów piniowych
- SOS BESZAMELOWY
- 60 g masła, posiekanego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 125 g serka ricotta
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 godz. 45 min
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.
2. Podsmaż na oliwie bekon, cebulę i czosnek(2-3 minuty). Wrzuć mięso i smaż 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory,wino i listek laurowy. Przypraw do smaku.Duś na małym ogniu 20-25 minut.
3. Na sos zasmaż masło z mąką (2 minuty).Zdejmij z ognia i energicznie mieszając, wlej mleko. Postaw na kuchence i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj ricottę i gałkę.
4. Wyłóż dno naczynia płatami lasagne.Nałóż na połowę mięsa, następnie połowę warzyw, 1/4 sosu i 1/4 sera. Następnie powtórz warstwy. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostałym serem i orzechami.5 Piecz 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, po czym pokrój. Podawaj z sałatą.