Klasyczne lasagne

Smakuje zawsze tak samo wyśmienicie!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • bakłażan i cukinia, pokrojone w plastry
  • i upieczone
  • 2 plastry bekonu (bez skóry), posiekane
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • łyżka oliwy
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • listek laurowy, sól, pieprz
  • 250 g makaronu lasagne
  • 1/2 szklanki startego twardego sera
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych
  • SOS BESZAMELOWY
  • 60 g masła, posiekanego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 125 g serka ricotta
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 godz. 45 min
8 porcji

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.

2. Podsmaż na oliwie bekon, cebulę i czosnek(2-3 minuty). Wrzuć mięso i smaż 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory,wino i listek laurowy. Przypraw do smaku.Duś na małym ogniu 20-25 minut.

3. Na sos zasmaż masło z mąką (2 minuty).Zdejmij z ognia i energicznie mieszając, wlej mleko. Postaw na kuchence i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj ricottę i gałkę.

4. Wyłóż dno naczynia płatami lasagne.Nałóż na połowę mięsa, następnie połowę warzyw, 1/4 sosu i 1/4 sera. Następnie powtórz warstwy. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostałym serem i orzechami.5 Piecz 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, po czym pokrój. Podawaj z sałatą.

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?