Klasyczny hamburger
To danie podbiło świat!
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- Opakowanie mrożonych frytek
- 4 listki sałaty
- 1/8 ogórka sałatkowego
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 bułki
- 4 łyżki keczupu
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone, bułkę tartą, 4 łyżki wody, cebulę, musztardę i jajko wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 porcje. Uformować 4 hamburgery (8cm O) i zamrozić.
Frytki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ogórek, pomidory i czerwoną cebulę pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, i smażyć hamburgery (bez rozmrażania) przez 6 minut z obu stron. Bułki wstawić na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika (225 st. C).
Bułki przekroić, nakładać sałatę, mięso i plasterki warzyw, doprawić keczupem. Podawać z frytkami.