Klasyczny kotlet schabowy
Oto prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu.
1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron.
2. Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.
3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.
5. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).
RADA
W nieco bardziej czaso- i pracochłonnej wersji możemy rozbite mięso przed smażeniem zanurzyć na kilka godzin w miseczce z chłodnym mlekiem oraz cebulą pokrojoną w krążki i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Dzięki temu wydobędziemy z kotletów schabowych głębię smaku.