Klasyczny kotlet schabowy

Oto prawdziwy król polskich stołów i stały element tradycyjnego niedzielnego obiadu.

Od rodzaju przypraw i dodatków zależy, czy danie będzie klasyczne czy mniej standardowe
Od rodzaju przypraw i dodatków zależy, czy danie będzie klasyczne czy mniej standardowe123RF/PICSEL

1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. 

2. Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem.

3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.

4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej temperatury. Aby nie pryskał, możemy lekko posypać jeszcze zimny solą. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nieco zmniejszamy płomyk i zaczynamy smażyć kotlety po kilka minut z obu stron.

5. Gotowe kotlety odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana). 

RADA

W nieco bardziej czaso- i pracochłonnej wersji możemy rozbite mięso przed smażeniem zanurzyć na kilka godzin w miseczce z chłodnym mlekiem oraz cebulą pokrojoną w krążki i ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Dzięki temu wydobędziemy z kotletów schabowych głębię smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas